خاطرات مستند استاد خسروشاهی درباره:
«مجموعه ای از خاطرات از آغاز زندگی تا سال 1333»
این کتاب جلد سوم از مجموعه «حدیث روزگار» است که مربوط به خاطرات مستند استاد خسروشاهی درباره دو دهه اول زندگی اش و حاصل ۱۰ جلسه گفتگوی کارشناسان مرکز اسناد انقلاب اسلامی شعبه قم با استاد خسروشاهی است.
نویسنده: سید هادی خسروشاهی
ناشر: کلبه شروق
سال و نوبت چاپ: اول / زمستان 1395
تعداد صفحات: 376
شمارگان: 1000 نسخه
قیمت: 12000 تومان
معرفی کتاب:
این کتاب جلد سوم از مجموعه «حدیث روزگار» است که مربوط به خاطرات مستند استاد خسروشاهی درباره دو دهه اول زندگی اش و حاصل ۱۰ جلسه گفتگوی کارشناسان مرکز اسناد انقلاب اسلامی شعبه قم با استاد خسروشاهی است که در سال های ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ انجام شده تا روزشمار تاریخ معاصر ایران از زبان استاد خسروشاهی بیان شود. استاد خسروشاهی در این ده جلسه به موضوعات زیر پرداخته است:
خاندان و آغاز زندگی،
شرح زندگی ـ نوجوانی،
آثار، تألیفات، ترجمه ها،
تکمله شرح زندگی و آشنایی با رجال خسروشاه،
علمای تبریز، پیشه وری، شاه، حوزه،
مساجد و تاریخ تبریز،
فرقه دموکرات آذربایجان، پیشه وری، بی ریا و احمد کسروی،
نهضت ملی ایران،
آیت الله بروجردی و حوادث کم،
آیت الله کاشانی، فدائیان اسلام، جبهه ملی و حزب توده و فرقه دموکرات.
در ادامه هم اسناد و تصاویری خاص و ناب از حوادث دهه ۱۳۲۰ و فعالیت های دولت پیشه وری و فرقه دموکرات می آید و فهرست اعلام، اماکن و کتاب ها هم برای استفاده محققان و علاقمندان تاریخ ذکر می شود.
استاد خسروشاهی درباره شخصیت و جایگاه پدرشان، مرحوم آیت الله سید مرتضی خسروشاهی در منطقه تبریز و آذربایجان می گویند: مرحوم والد از بزرگان علمای آذربایجان به شمار می رفت و صاحب رساله عملیه و مکتب تدریس و تبلیغ در مسجد معروف بازار تبریز بود. (ص ۱۴) مرحوم آیت الله سید مرتضی خسروشاهی واقعاً از بزرگان و علمای آذربایجان به شمار می آمدند. در تقوا و زهد و ورع مشهور خاص و عام بودند. تهجّدشان هم دائمی بود و… ایشان در تبریز درس خارج [فقه و اصول] می گفتند… ایشان خیلی معروف به فقه و فقاهت بودند و از آثار فقهی باقیمانده از ایشان هم معلوم است که مرد مُلّایی بوده اند. در مسائل اجتماعی هم ایشان وارد بودند. در کمک به مردم فقیر و طلاب بسیار کوشا بودند. خیلی به سیاست علاقه ای نداشتند و دخالت نمی کردند و به همین دلیل وقتی (محمدرضا) شاه بعد از فرار پیشه وری و اعضای فرقه دموکرات به تبریز آمد و استانداری، همه علما را دعوت کرد که به دیدن شاه بروند، ایشان نرفتند و گفتند من تاکنون ملاقاتی با حکّام نداشته ام و اکنون هم علاقه ای به این امر ندارم. البته قبل از آن هم در سال ۱۳۱۴ شمسی در جریان کشف حجاب که در تبریز به عنوان «سال قیام» نامیده شد، ایشان را دستگیر و به سمنان تبعید کردند. (صص ۱۷ و ۱۸)
استاد خسروشاهی درباره فعالیت های پدر می گویند که در مسائل مبارزه با رضاخان یا فرقه دموکرات پدرم به جدّ دخالت داشتند؛ یعنی دخالت در مبارزات مذهبی، اما در مسائلی از قبیل انتخابات مجلس شورا و انتخاب استاندار آذربایجان و دیدار مقامات دولتی و شهری و این ها حتی اجازه نمی داد که آنها به ملاقات شان بیایند یا ایشان ملاقات شان برود. (ص۲۰)
تغییر مسیر زندگی پس از آشنایی با آیت الله کاشانی
استاد خسروشاهی در ضمن خاطرات دوران نوجوانی و طلبگی اش از تأثیر ویژه آیت الله کاشانی در زمینه فکر و مسیر تحصیلی خود می گوید: من یک روز خدمت ایشان رسیدم با مرحوم آقای علی حجتی کرمانی…، به ایشان گفتم که آقا شما که فقه و فقاهت تان مورد قبول همه علمای نجف و بزرگان علما بوده و اگر می ماندید، بی تردید یکی از مراجع مسلّم جهان تشیع بودید، چرا نماندید؟ چرا رساله عملیه ننوشتید؟ و چرا در این مسیر حرکت نکردید؟ ایشان فرمودند: «بدبختی مسلمین از نبودن رساله عملیه نیست، این همه ما در نجف و قم و مشهد و تهران رساله عملیه داریم، اگر با عمل با این ها امور مسلمین اصلاح می شد تا حال اصلاح شده بود و لذا من نخواستم رساله ای بر رساله های موجود اضافه شود.. من نجات اسلام و مسلمین را در بیرون راندن سگ های انگلیسی ـ تعبیر همیشگی ایشان در مورد انگلیسی ها بود ـ از ایران و کشورهای اسلامی می دانم.» (ص۷۱)
برداشت من از سخن آیت الله کاشانی این بود که در مسیر خدمت به اسلام و مسلمین، فقط رساله عملیه نمی تواند نجات بخش باشد و این هشدار عملی مرا واقعاً تکان داد، آمدم فکر کردم که نباید خیلی دنبال این بروم که حتماً فقیه معروفی بشوم یا مرجع تقلید بشوم… (صص ۷۱ و ۷۲)
وی در این گفتگو از این که چرا و چگونه به نویسندگی روی آورده است بیان می کند و خاطرات فعالیت و همکاری با نشریات «مهد آزادی» تبریز، نشریات تهران به خصوص هفته نامه «ندای حق»، ماهنامه مجموعه حکمت قم، هفته نامه وظیفه، مجله «مکتب اسلام»، مجله «مکتب تشیع»، نشریه «معارف جعفری» و…
برای تهیه کتاب می توانید:
در تهران به فروشگاه کتاب مؤسسه اطلاعات واقع در خیابان انقلاب روبروی دانشگاه تهران مراجعه نمایید.
و در قم به فروشگاه کتاب کلبه شروق واقع در ابتدای خیابان شهدا (صفائیه) مراجعه و یا با شماره تلفن ۳۷۸۳۸۱۴۴ (۰۲۵) تماس بگیرید.
همچنین برای خرید اینترنتی نیز می توانید از طریق لینک های زیر اقدام نمایید:
پاتوق کتاب فردا: